Проф. Асен Дудов пред ФАКТИ

 

Ракът не е една, а около 200 различни болести, но обединени под това общо название, които имат сходно протичане, казва медикът

4983 нови случая на рак на простата се диагностицират в България годишно (статистиката е от 2020 г.), 1215 са случаите на починали с диагнозата пациенти. Данните за страната представи проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД) на семинар за журналисти, с който беше поставено началото на информационната кампания „Заедно срещу рака на простатата“. Ето какво още каза той специално пред ФАКТИ.

 

– Проф, Дудов, официално бе поставен стартът на информационната кампания за рака на простатата. Какво трябва да знаят хората?

– Едно от основните неща, за които ще стане въпрос, е, че това е един от малкото видове рак, за които имаме ясен и точен сигнал, чрез който можем да хванем, че ракът съществува в нашия организъм. Всъщност, винаги трябва да се казва, че ракът не е една, а около 200 различни болести, но обединени под това общо название, които имат сходно протичане.

За съжаление, за огромната част от тези 200 вида рак, нямаме нито възможност за скрининг, нито възможност за някакъв ясен сигнал.

При рака на простатата има възможности да се изследва един много специфичен антиген, елементарен прост маркер – това е т.н. простатно специфичен антиген, който е известен като PSA. Той в огромна степен е показателен затова дали има някакъв сигнал за заболяване, не казвам точно рак, защото в малък процент от случаите той може да се покачи при възпалителни и други състояние на простатата. Но винаги дава информация, че има нещо нередно в простатната жлеза.

 

– Какви симптоми предхождат рака на простатата? На какво трябва да обърнат внимание в живота си хората?

– Развитието на рака на простатата няма собствени симптоми. И това го прави още по-коварен. Но на база изследването PSA, е сред най-лесните за ранно откриване видове рак.

В голямата си степен той се препокрива със симптоми на много други заболявания.

Всяка вечер гледаме как „простатата ни алармира“ – нали така, как ставаме често до тоалетната, как плашим близките си, как сме повече мъже или по-малко. Като че ли в известна степен тези неща са ясни на всички. Но никой не казва, че зад тези симптоми, за които има винаги „вълшебни хапчета“ в аптеката, които за няколко дни едва ли не нормализират всичко, се крие понякога ракът на простатата. Ракът също протича с увеличаване на простатната жлеза – хиперплазия или т.н. доброкачествено простатно разрастване.

Това се среща в една възраст над 40-45 години и постепенно започва да дава смущения.

Говоря за затруднено уриниране, по-често ставане вечер. Разбира се, има и няколко други симптома, които са много по-редки – като например, че в спермата на мъжете има жилки кръв, че количеството семенна течност намалява бързо в някакъв обем от време като количество. Така или иначе това също не е белег, че един мъж има рак на простатата. Затова винаги е хубаво, отново го казвам и винаги съм го казвал, да се даде за минутка кръв, която да се изследва за туморния маркер PSA. Ако той вече е завишен, тогава е работа на уролога да каже дали се касае за нещо, което е банално, което въобще не представлява сериозно притеснение и може да се коригира с медикаменти, или е въпрос за рак на простатата в ранен стадии.

Когато само маркерът е завишен и нещата са в ранен стадии, то ракът би могъл абсолютно да се излекува.

Недопустимо е да се остави по такъв елементарен начин някой да загине. Но ще се върна малко назад. Ако при всички тези 200 вида рак имаме някои маркери, защото за повечето въобще нямаме, които биха могли да ни насочат, въпреки че и маркерите често пъти са отрицателни, то тук – при рака на простата, имаме една пряка връзка. Маркерът ни показва едно заболяване, което е много благоприятно за лечение в ранната му фаза. Практически мъжете напълно могат да се излекуват. Това е важно да се знае.

 

Членове на Националния онкологичен алианс:

 1. Българско онкологично научно дружество (БОНД), представляващо и асоциираните си членове:
 • Образователна академия по онкология
 • Българска асоциация по медицинска онкология
 • Българско научно дружество по имуноонкология
 • Българска асоциация по дермато-онкология
 • Както и създаденият от БОНД и асоциираните членове Експертен съвет
 1. Български лекарски съюз (БЛС)
 2. Български фармацевтичен съюз (БФС)
 3. Български зъболекарски съюз (БЗС)
 4. Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)
 5. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)
 6. Българско научно дружество по фармация
 7. Българско сдружение по онкологична фармация
 8. Професионална организация на болничните фармацевти
 9. Българското медицинско сдружение по хематология
 1. Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология
 2. Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM)
 3. Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)
 4. Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster Bulgaria)
 5. Национална пациентска организация (НПО)
 6. Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ)
 7. Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“
 8. Национален алианс на хора с редки болести
 9. Фондация „Искам бебе“
 10. Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”
 11. Сдружение „Въздух за здраве“
 12. Фондация „Лъчезар Цоцорков”
 13. Институт за здравно образование
 14. Сдружение „Избери България”
 15. Health Diplomacy Working Group
 16. Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина
 17. Биотехнологичен и здравен клъстер

Инструкции за вграждане в имейл подпис в Outlook

 1. Отворете своята Outlook поща.
 2. Кликнете върху бутона „Нов имейл“.
 3. Кликнете върху бутона „Подпис“:
 4. Кликнете върху бутона „Създай“, за да създадете нов подпис. Ако не искате да създавате нов подпис, можете просто да добавите изображението към настоящия си подпис.
 5. Копирайте изображението оттук (десен бутон върху него + „Copy image”/“Копирай изображение“; за мобилни устройства задръжте пръста си върху картинката):
 6. Поставете (paste) изображението в прозореца на подписа
 7. Кликнете върху бутона „ОК“.
 8. При изпращане на имейли можете да изберете кой от подписите си да използвате чрез малката стрелка до бутона „Подпис“.
 9. Благодарим за подкрепата!