На 29 и 30 март в София се проведе Национална конференция по онкология под надслов “Нови лекарствени продукти, нови индикации и предварителна диагностика в медицинската онкология“. Събитието се организира от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

През двата дни на събитието водещи специалисти обсъдиха най-новите методи за лечение на онкологичните заболявания, като част от акцентите в програмата бяха насочени към иновациите в терапията на рака на млечната жлеза, рака на жлъчните пътища, увеалния меланом, рака на белия дроб, рака на стомаха, ендометриалния карцином, рака на уротела, холангиоцелуларния карцином, рака на дебелото черво, рака на простатата, щитовидния карцином и др.

Бяха споделени много иновации, които променят съдбата на пациентите. Беше разгледан обещаващият потенциал на имуноонкологичното лечение при все повече индикации. Събитието беше изпълнено с вълнуващи дискусии около прецизирането на терапиите и подходящите схеми и подход към отделните ракови заболявания.

В съвременния индустриален свят (Западна Европа и Северна Америка) първото място по заболеваемост и смъртност вече си разделят съдовите заболявания (сърдечни и мозъчни) и ракът. За съжаление България продължава да е сред страните с най-висока смъртност от онкологични заболявания, въпреки достъпа до най-съвременни терапии. Това показва, че пациентите все още се откриват в много напреднали стадии, при които и най-съвременните лекарства не могат да променят драстично тези резултати“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД, при откриването на събитието.

По данни на Globocan за 2022 г. новодиагностицираните случаи на рак в България наброяват 32 812, а починалите от рак през същата година са 18 794. Сред тях водещи по заболеваемост и смъртност са  ракът на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата, простатата, стомаха и панкреаса.

У нас новите лекарствени продукти влизат с оптимална скорост, без да има разлика в сравнение с повечето страни от Западна Европа. Има огромна разлика обаче в кой стадий започва лечението. В много от случаите в нашата страна пациентите започват терапия в значително напреднал стадий поради липсата на скринингови програми, закъснялата диагностика и липсата на собствена инициатива сред населението за профилактични прегледи, насочени към изключване на онкологични заболявания.

Данни от последния доклад на IQVIA за глобалната употреба на лекарства сочат, че онкологията и имунологията са двете терапевтични области, в които се наблюдава най-голям растеж на употребата на лекарства. Очакванията са, че през следващите пет години в световен мащаб ще се появят близо 100 нови терапии в областта на онкологията, като основният фокус ще бъде върху таргетните и имунологични терапии, както и персонализираното лечение на всеки отделен пациент – чрез изследване на биомаркерите за определяне на точното лечение.

Експертите от IQVIA прогнозират, че до 2028 г. ще има сериозен напредък в областта на онкологията, като прирастът в разходите за лечение на раковите заболявания ще бъде стимулиран от факта, че пациентите се диагностицират все по-рано и лечението започва бързо след това. Причините за нарастването на разходите при онкологичното лечение са и големият брой пациенти, все по-оптималното тяхно покриване с лечение и продължителността му, която често пъти вече протича дори и с години.

Членове на Националния онкологичен алианс:

 1. Българско онкологично научно дружество (БОНД), представляващо и асоциираните си членове:
 • Образователна академия по онкология
 • Българска асоциация по медицинска онкология
 • Българско научно дружество по имуноонкология
 • Българска асоциация по дермато-онкология
 • Както и създаденият от БОНД и асоциираните членове Експертен съвет
 1. Български лекарски съюз (БЛС)
 2. Български фармацевтичен съюз (БФС)
 3. Български зъболекарски съюз (БЗС)
 4. Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)
 5. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)
 6. Българско научно дружество по фармация
 7. Българско сдружение по онкологична фармация
 8. Професионална организация на болничните фармацевти
 9. Българското медицинско сдружение по хематология
 1. Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология
 2. Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM)
 3. Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)
 4. Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster Bulgaria)
 5. Национална пациентска организация (НПО)
 6. Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ)
 7. Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“
 8. Национален алианс на хора с редки болести
 9. Фондация „Искам бебе“
 10. Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”
 11. Сдружение „Въздух за здраве“
 12. Фондация „Лъчезар Цоцорков”
 13. Институт за здравно образование
 14. Сдружение „Избери България”
 15. Health Diplomacy Working Group
 16. Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина
 17. Биотехнологичен и здравен клъстер

Инструкции за вграждане в имейл подпис в Outlook

 1. Отворете своята Outlook поща.
 2. Кликнете върху бутона „Нов имейл“.
 3. Кликнете върху бутона „Подпис“:
 4. Кликнете върху бутона „Създай“, за да създадете нов подпис. Ако не искате да създавате нов подпис, можете просто да добавите изображението към настоящия си подпис.
 5. Копирайте изображението оттук (десен бутон върху него + „Copy image”/“Копирай изображение“; за мобилни устройства задръжте пръста си върху картинката):
 6. Поставете (paste) изображението в прозореца на подписа
 7. Кликнете върху бутона „ОК“.
 8. При изпращане на имейли можете да изберете кой от подписите си да използвате чрез малката стрелка до бутона „Подпис“.
 9. Благодарим за подкрепата!