Стартира безплатен скрининг за рак на дебелото черво в София, в периода септември – декември 2022 г., който е предназначен за хора на възраст от 50 до 74 години. Програмата „Заедно срещу рака на дебелото черво“ се организира от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ в сътрудничество с Българското онкологично научно дружество.

Програмата цели да помогне на стотици хиляди българи да получат достъп до безплатно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване.

Всички, попадащи във възрастовата група, могат да предоставят фекална проба в една от лабораториите, част от партньорската мрежа на Програмата в София, и да направят теста за окултни кръвоизливи напълно безплатно. Скрининговото изследването е бързо и абсолютно безболезнено.

Ракът на дебелото черво е предотвратимо заболяване, стига да бъде установен навреме. Това е и причината да стартираме тази пилотна програма, която може да промени за добро здравната система в България и животите на хиляди хора, семейства. Надяваме се, че медиците и медиите ще подкрепят този животоспасяващ проект и ще припознаят тази наша кауза и своеобразно олицетворение на бъдещето ни като едно по-отговорно към здравето си общество”, споделя Йоана Маринова, изпълнителен директор на фондацията.

Целта ни е да стартираме тази година пилотно в София и съвсем скоро да имаме възможност да осъществим и национална кампания за скрининг”, добавя Елена Джамбазова, програмен директор “Здравеопазване” във Фондацията.

По данни на Европейската комисия за 2021 г. ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания. Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете в страната.

,,За да има кардинална промяна, трябва да се приложат установените в Европа практики, а именно всички над 50 годишна възраст да бъдат тествани ежегодно”, споделя един от водещите специалисти по медицинска онкология проф. д-р Галина Куртева, която заедно с проф. д-р Панайот Куртев и проф. д-р Крум Кацаров е част от Експертния съвет, който подкрепя Програмата за скрининг на рака на дебелото черво.

Специфична особеност на рака на дебелото черво е честата липса на симптоми в началните стадии на болестта, поради което диагностицирането се случва в напреднала фаза, когато шансовете за лечение значително намаляват – статистиката сочи, че едва под 15% от болните оцеляват до пет години след поставяне на диагнозата в късен стадий, когато ракът на дебелото черво вече се е разпространил до по-далечни части на тялото.

Можете да научите повече за кампанията на www.testvai.bg, както и на FB страницата: https://www.facebook.com/SreshtuRakaNaDebelotoChervo

Членове на Националния онкологичен алианс:

 1. Българско онкологично научно дружество (БОНД), представляващо и асоциираните си членове:
 • Образователна академия по онкология
 • Българска асоциация по медицинска онкология
 • Българско научно дружество по имуноонкология
 • Българска асоциация по дермато-онкология
 • Както и създаденият от БОНД и асоциираните членове Експертен съвет
 1. Български лекарски съюз (БЛС)
 2. Български фармацевтичен съюз (БФС)
 3. Български зъболекарски съюз (БЗС)
 4. Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)
 5. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)
 6. Българско научно дружество по фармация
 7. Българско сдружение по онкологична фармация
 8. Професионална организация на болничните фармацевти
 9. Българското медицинско сдружение по хематология
 1. Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология
 2. Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM)
 3. Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)
 4. Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster Bulgaria)
 5. Национална пациентска организация (НПО)
 6. Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ)
 7. Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“
 8. Национален алианс на хора с редки болести
 9. Фондация „Искам бебе“
 10. Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”
 11. Сдружение „Въздух за здраве“
 12. Фондация „Лъчезар Цоцорков”
 13. Институт за здравно образование
 14. Сдружение „Избери България”
 15. Health Diplomacy Working Group
 16. Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина
 17. Биотехнологичен и здравен клъстер

Инструкции за вграждане в имейл подпис в Outlook

 1. Отворете своята Outlook поща.
 2. Кликнете върху бутона „Нов имейл“.
 3. Кликнете върху бутона „Подпис“:
 4. Кликнете върху бутона „Създай“, за да създадете нов подпис. Ако не искате да създавате нов подпис, можете просто да добавите изображението към настоящия си подпис.
 5. Копирайте изображението оттук (десен бутон върху него + „Copy image”/“Копирай изображение“; за мобилни устройства задръжте пръста си върху картинката):
 6. Поставете (paste) изображението в прозореца на подписа
 7. Кликнете върху бутона „ОК“.
 8. При изпращане на имейли можете да изберете кой от подписите си да използвате чрез малката стрелка до бутона „Подпис“.
 9. Благодарим за подкрепата!