София е домакин на Националната конференция по онкология на тема „Карцином на млечна жлеза. Карцином на стомаха и панкреаса. Колоректален карцином“

Ракът на панкреаса заема четвърто място по смъртност сред онкологичните заболявания в България, нареждайки се след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата по този показател. Тенденцията при заболеваемостта и смъртността от заболяването продължава да се влошава с нарастването на неговата честота. За сравнение в световен мащаб ракът на панкреаса е на седмо място по смъртност от всички онкологични болести.

Данните бяха обявени по време на Националната конференция по онкология на тема „Карцином на млечна жлеза. Карцином на стомаха и панкреаса. Колоректален карцином“, която се провежда на 18 и 19 ноември 2022 г. в София. Форумът се организира от Българското онкологично научно дружество  (БОНД) ден след Световния ден за борба с рака на панкреаса – 17 ноември.

По данни на GLOBOCAN към 2020 г. новозаболелите от рак на панкреаса в България са 1353, а починалите вследствие на заболяването – 1239. Високият процент смъртност се дължи на факта, че ракът на панкреаса протича тихо, като симптомите се проявяват много късно. Често заболяването се хваща случайно по време на ехография по друг повод, като нерядко към този момент то вече е в напреднало състояние, включително с разсейки в организма – най-вече в черния дроб.

Сред често срещаните симптоми на болестта са: повтаряща се болезненост в стомаха, болка в областта на гърба между лопатките, гадене, подуване на корема, куркане на червата и газове, промяна в изпражненията, редуване на запек с диария.

Възможно е тези симптоми да са свързани със съвсем друг проблем, но специалистите препоръчват при всяко подобно оплакване, продължило повече от няколко дни, да се посети гастроентеролог. Когато се хване навреме, възможностите за по-дълго контролиране на рака на панкреаса са по-големи.

При диагностициран рак на панкреаса, от изключителна важност е да се направи стадиране на заболяването със съвременни методи чрез скенер на гръден кош и корем с контрастно вещество. Обикновената ехография и рентгенова снимка не са достатъчни. Прецизното стадиране ни помага да преценим дали заболяването е ограничено в панкреса или има разсейки, за да се прецени какво лечение да се проведе.“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, по време на събитието.

Конференцията ще продължи и утре (19 ноември), като и през двата дни водещи експерти в страната ще имат възможност да дискутират съвременните възможности за лечение и контрол както на рака на панкреаса, така и на други заболявания като рака на млечната жлеза, колоректалния карцином и рака на стомаха. И четирите заболявания са сред водещите 10 онкологични заболявания по заболеваемост и смъртност както в световен мащаб, така и в България.

Членове на Националния онкологичен алианс:

 1. Българско онкологично научно дружество (БОНД), представляващо и асоциираните си членове:
 • Образователна академия по онкология
 • Българска асоциация по медицинска онкология
 • Българско научно дружество по имуноонкология
 • Българска асоциация по дермато-онкология
 • Както и създаденият от БОНД и асоциираните членове Експертен съвет
 1. Български лекарски съюз (БЛС)
 2. Български фармацевтичен съюз (БФС)
 3. Български зъболекарски съюз (БЗС)
 4. Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)
 5. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)
 6. Българско научно дружество по фармация
 7. Българско сдружение по онкологична фармация
 8. Професионална организация на болничните фармацевти
 9. Българското медицинско сдружение по хематология
 1. Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология
 2. Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM)
 3. Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)
 4. Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster Bulgaria)
 5. Национална пациентска организация (НПО)
 6. Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ)
 7. Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“
 8. Национален алианс на хора с редки болести
 9. Фондация „Искам бебе“
 10. Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”
 11. Сдружение „Въздух за здраве“
 12. Фондация „Лъчезар Цоцорков”
 13. Институт за здравно образование
 14. Сдружение „Избери България”
 15. Health Diplomacy Working Group
 16. Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина
 17. Биотехнологичен и здравен клъстер

Инструкции за вграждане в имейл подпис в Outlook

 1. Отворете своята Outlook поща.
 2. Кликнете върху бутона „Нов имейл“.
 3. Кликнете върху бутона „Подпис“:
 4. Кликнете върху бутона „Създай“, за да създадете нов подпис. Ако не искате да създавате нов подпис, можете просто да добавите изображението към настоящия си подпис.
 5. Копирайте изображението оттук (десен бутон върху него + „Copy image”/“Копирай изображение“; за мобилни устройства задръжте пръста си върху картинката):
 6. Поставете (paste) изображението в прозореца на подписа
 7. Кликнете върху бутона „ОК“.
 8. При изпращане на имейли можете да изберете кой от подписите си да използвате чрез малката стрелка до бутона „Подпис“.
 9. Благодарим за подкрепата!