Водещи специалисти обсъждат последните тенденции в биологичното лечение на рака на Националната конференция по онкология

Последните постижения в биологичната терапия на рака и начините, по които тези методи трансформират лечението на онкологични заболявания в България, са във фокуса на Националната конференция по онкология, която се провежда на 14 и 15 юни в София. Организатор е Българското онкологично научно дружество (БОНД), а темата на тазгодишния форум е „Биологична терапия на рака в България. Предстоящи възможности в Европа и информация от ASCO.”.

Водещи специалисти в сферата на онкологията обсъждат актуални теми, свързани със съвременните подходи в лечението на раковите заболявания при жените, рака на белия дроб, дебелото и право черво, черния дроб, жлъчните пътища, пикочния мехур, метастатичния меланом, бъбречноклетъчния карцином, както и практическите аспекти на биологичното лечение, иновациите и очакванията в биотехнологичните терапии, геномното профилиране на рака с цел таргетна терапия и др.

Разбирането на генетичната картина на туморите ни позволява да направим голяма крачка напред в персонализираната медицина и да повишим шансовете за успех на лечението. Биотехнологиите отварят врати, които доскоро считахме за затворени, предлагайки нови надежди за пациентите с тежко лечими форми на рак.”, сподели при откриването на събитието проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД.

По данни на Globocan през 2022 г. новодиагностицираните с рак в България са 32 812 души, a регистрираните смъртни случаи вследствие на онкологично заболяване са 18 794. Ракът на белия дроб, колоректалният карцином и ракът на гърдата заемат челни позиции по заболеваемост и смъртност от рак в страната. Ракът на пикочния мехур държи пето място по заболеваемост. Ракът на матката е на осма позиция, а на маточната шийка – на девета, като през 2022 г. 453 души са починали от това заболяване.

Не е за вярване, че в съвременното общество при наличието на доказани методи за предотвратяване на рак на маточната шийка, каквато е ваксината срещу HPV, в България заболеваемостта и смъртността от това заболяване са толкова високи. А има държави, в които болестта е изкоренена. Това е поредното доказателство, че с колкото и иновативни терапии да разполагаме, имаме още много път да извървим по отношение на превенцията и ранното откриване, както и че е крайно време да започнат да се предприемат активни стъпки към прилагане на мерките, заложени в Националния план за борба с рака.“, допълни проф. Дудов

Конференцията има за цел не само да представи новостите в биологичната терапия, но и да подчертае ангажимента на България към въвеждането на световните онкологични иновации и практики в борбата с рака.

Членове на Националния онкологичен алианс:

 1. Българско онкологично научно дружество (БОНД), представляващо и асоциираните си членове:
 • Образователна академия по онкология
 • Българска асоциация по медицинска онкология
 • Българско научно дружество по имуноонкология
 • Българска асоциация по дермато-онкология
 • Както и създаденият от БОНД и асоциираните членове Експертен съвет
 1. Български лекарски съюз (БЛС)
 2. Български фармацевтичен съюз (БФС)
 3. Български зъболекарски съюз (БЗС)
 4. Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)
 5. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)
 6. Българско научно дружество по фармация
 7. Българско сдружение по онкологична фармация
 8. Професионална организация на болничните фармацевти
 9. Българското медицинско сдружение по хематология
 1. Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология
 2. Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM)
 3. Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)
 4. Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster Bulgaria)
 5. Национална пациентска организация (НПО)
 6. Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ)
 7. Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“
 8. Национален алианс на хора с редки болести
 9. Фондация „Искам бебе“
 10. Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”
 11. Сдружение „Въздух за здраве“
 12. Фондация „Лъчезар Цоцорков”
 13. Институт за здравно образование
 14. Сдружение „Избери България”
 15. Health Diplomacy Working Group
 16. Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина
 17. Биотехнологичен и здравен клъстер

Инструкции за вграждане в имейл подпис в Outlook

 1. Отворете своята Outlook поща.
 2. Кликнете върху бутона „Нов имейл“.
 3. Кликнете върху бутона „Подпис“:
 4. Кликнете върху бутона „Създай“, за да създадете нов подпис. Ако не искате да създавате нов подпис, можете просто да добавите изображението към настоящия си подпис.
 5. Копирайте изображението оттук (десен бутон върху него + „Copy image”/“Копирай изображение“; за мобилни устройства задръжте пръста си върху картинката):
 6. Поставете (paste) изображението в прозореца на подписа
 7. Кликнете върху бутона „ОК“.
 8. При изпращане на имейли можете да изберете кой от подписите си да използвате чрез малката стрелка до бутона „Подпис“.
 9. Благодарим за подкрепата!