Photo credit: www.worldcancerday.org

 

Като член на UICC (Union for International Cancer Control), Българското онкологично дружество ще отблежи Световния ден за борба с рака (4 февруари), включвайки се в международната кампания, която организацията инициира ежегодно.

Инциативата стартира през 2000 г., като постепенно се превръща в световно движение, обединяващо множество отделни активности и събития по света, целящи намаляване на глобалното въздействие на рака.

Подобно на миналата година, и тази година кампанията се провежда под надслов „Close the care gap”, чиято цел е да адресира причините за неравния достъп до онкологични грижи, както и да подчертае силата на възможностите, които заедно можем да създадем за елиминирането на тези неравенства.

Фокусът на кампанията през 2022 г. беше свързан изцяло с разбирането и признаването на неравния достъп до онкологични грижи по света и факта, че:

 • този неравен достъп струва човешки животи;
 • търсещите лечение за рак срещат бариери на всяка крачка;
 • доходите, образованието, местоположението и дискриминацията въз основа на етническа принадлежност, пол, сексуална ориентация, възраст, увреждане и начин на живот са само малка част от факторите, които могат да повлияят негативно на грижите;
 • неравенствата са навсякъде, но това подлежи на промяна.

Тази година кампанията насочва вниманието към обединяване на усилията за решаване на проблемите с неравния достъп до онкологични грижи и предприемане на действия в тази посока както на международно, така и на национално и дори личностно ниво.

В рамките на месец февруари БОНД ще използва социалните си мрежи, споделяйки информация, свързана с тежестта на раковите заболявания върху обществото и последствията от неравния достъп до онкологични грижи, спомагайки за допълнително разпространяване на посланията на кампанията „Close the care gap”.

Живеем във времена на колосален научен напредък в медицината и технологиите. На фона на този напредък е недопустимо да имаме неравен достъп до съвременни и качествени онкологични грижи и терапии. Тази кампания е една малка стъпка от многото стъпки, които трябва да извървим към подобряване на грижите и достъпа на онкологичните пациенти до тях.“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

Можете да намерите повече информация за кампанията на www.worldcancerday.org, като при желание и възможност бихте могли да се включите активно в нея чрез различните форми за участие, описани на уебсайта.

————————————————-

Очаква се до 2040 г. броят на новите случаи на рак в света да нарасне до 30 милиона. Същевременно над 40% от смъртните случаи от рак (4,4 милиона) по света са причинени от променливи и следователно предотвратими рискови фактори (напр. консумация на алкохол, употреба на тютюн, висок индекс на телесна маса).

При ранно диагностициране и започване на лечение потенциално всяка година могат да бъдат спасени допълнителни 3,7 милиона живота чрез прилагане на подходящи стратегии за превенция, включително ваксинации, ранно откриване и навременно лечение на ракови заболявания, особено за често срещаните видове рак като рака на млечната жлеза, маточната шийка, колоректалния рак и рака на простатата, които представляват близо една трета от всички случаи на рак и над една трета от всички смъртни случаи от рак по света.

 

Членове на Националния онкологичен алианс:

 1. Българско онкологично научно дружество (БОНД), представляващо и асоциираните си членове:
 • Образователна академия по онкология
 • Българска асоциация по медицинска онкология
 • Българско научно дружество по имуноонкология
 • Българска асоциация по дермато-онкология
 • Както и създаденият от БОНД и асоциираните членове Експертен съвет
 1. Български лекарски съюз (БЛС)
 2. Български фармацевтичен съюз (БФС)
 3. Български зъболекарски съюз (БЗС)
 4. Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)
 5. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)
 6. Българско научно дружество по фармация
 7. Българско сдружение по онкологична фармация
 8. Професионална организация на болничните фармацевти
 9. Българското медицинско сдружение по хематология
 1. Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология
 2. Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM)
 3. Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)
 4. Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster Bulgaria)
 5. Национална пациентска организация (НПО)
 6. Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ)
 7. Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“
 8. Национален алианс на хора с редки болести
 9. Фондация „Искам бебе“
 10. Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”
 11. Сдружение „Въздух за здраве“
 12. Фондация „Лъчезар Цоцорков”
 13. Институт за здравно образование
 14. Сдружение „Избери България”
 15. Health Diplomacy Working Group
 16. Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина
 17. Биотехнологичен и здравен клъстер

Инструкции за вграждане в имейл подпис в Outlook

 1. Отворете своята Outlook поща.
 2. Кликнете върху бутона „Нов имейл“.
 3. Кликнете върху бутона „Подпис“:
 4. Кликнете върху бутона „Създай“, за да създадете нов подпис. Ако не искате да създавате нов подпис, можете просто да добавите изображението към настоящия си подпис.
 5. Копирайте изображението оттук (десен бутон върху него + „Copy image”/“Копирай изображение“; за мобилни устройства задръжте пръста си върху картинката):
 6. Поставете (paste) изображението в прозореца на подписа
 7. Кликнете върху бутона „ОК“.
 8. При изпращане на имейли можете да изберете кой от подписите си да използвате чрез малката стрелка до бутона „Подпис“.
 9. Благодарим за подкрепата!