„Аз така си кашлям“ – под това мото стартира Национална информационна кампания за рака на белия дроб. Зад образователната инициатива застават Българско онкологично научно дружество, Българско научно дружество по имуноонкология, Българска асоциация по медицинска онкология, Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и фармацевтичната компания AstraZeneca. Началото на кампанията се поставя през ноември, когато отбелязваме Месеца за борба с рака на белия дроб.

Целта е инициативата да провокира българите към активност по отношение на тяхното собствено здраве. Именно затова, в допълнение на мотото „Аз така си кашлям“, организаторите добавят и въпросите „Колко пъти си го казвал?“ и „Колко пъти си го чувал?“.

 

Чрез редица активности онлайн и в медиите, инициаторите на кампанията ще опитат да дадат отговор на най-често задаваните въпроси, да привлекат вниманието на обществото към рисковите фактори и симптоми, но най-вече да провокират хората към активност по отношение на тяхното здраве. Ранната диагностика е ключова за по-дългата преживяемост, затова редовните прегледи и скрининг са съществено важни. Близо 62% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий, като това се дължи на късното диагностициране на заболяването.

Инициативата е под надслов „Аз така си кашлям“, тъй като един от водещите симптоми на заболяването е кашлицата. Не са за подценяване и други симптоми като: задух, болки в гърдите, загуба на тегло, отпадналост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), храчене на кръв и пр. Част от тях лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата. Около 90% от новодиагностицираните пациенти с белодробен карцином имат изразени симптоми при поставяне на диагнозата, а едва 10% от пациентите нямат симптоми.

Темата е все по-актуална у нас, където на година диагностицираните с белодробен карцином са над 4000, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска. Най-честата причина за рак на белите дробове е тютюнопушенето. То увеличава риска от развитие на болестта приблизително 30 пъти. Други рискови фактори са пасивното тютюнопушене, професионална експозиция към азбест, хром, арсен, кадмий, силиций, никел, напредналата възраст, замърсяването на въздуха, фамилната обремененост.

Кампанията „Аз така си кашлям“ е продължение на глобалната инициатива “Ново нормално, същият рак“, която стартира през 2020 г. Посланик на кампанията е известният актьор Башар Рахал. Повече информация за инициативата и за рака на белия дроб може да се намери на онлайн портала www.azcare.bg.

Членове на Националния онкологичен алианс:

 1. Българско онкологично научно дружество (БОНД), представляващо и асоциираните си членове:
 • Образователна академия по онкология
 • Българска асоциация по медицинска онкология
 • Българско научно дружество по имуноонкология
 • Българска асоциация по дермато-онкология
 • Както и създаденият от БОНД и асоциираните членове Експертен съвет
 1. Български лекарски съюз (БЛС)
 2. Български фармацевтичен съюз (БФС)
 3. Български зъболекарски съюз (БЗС)
 4. Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)
 5. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)
 6. Българско научно дружество по фармация
 7. Българско сдружение по онкологична фармация
 8. Професионална организация на болничните фармацевти
 9. Българското медицинско сдружение по хематология
 1. Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология
 2. Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM)
 3. Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)
 4. Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster Bulgaria)
 5. Национална пациентска организация (НПО)
 6. Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ)
 7. Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“
 8. Национален алианс на хора с редки болести
 9. Фондация „Искам бебе“
 10. Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”
 11. Сдружение „Въздух за здраве“
 12. Фондация „Лъчезар Цоцорков”
 13. Институт за здравно образование
 14. Сдружение „Избери България”
 15. Health Diplomacy Working Group
 16. Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина
 17. Биотехнологичен и здравен клъстер

Инструкции за вграждане в имейл подпис в Outlook

 1. Отворете своята Outlook поща.
 2. Кликнете върху бутона „Нов имейл“.
 3. Кликнете върху бутона „Подпис“:
 4. Кликнете върху бутона „Създай“, за да създадете нов подпис. Ако не искате да създавате нов подпис, можете просто да добавите изображението към настоящия си подпис.
 5. Копирайте изображението оттук (десен бутон върху него + „Copy image”/“Копирай изображение“; за мобилни устройства задръжте пръста си върху картинката):
 6. Поставете (paste) изображението в прозореца на подписа
 7. Кликнете върху бутона „ОК“.
 8. При изпращане на имейли можете да изберете кой от подписите си да използвате чрез малката стрелка до бутона „Подпис“.
 9. Благодарим за подкрепата!