Единадесетата национална онкологична конференция МОРЕ 2020 се проведе на 16 и 17 октомври във Варна във виртуален формат. Всички онколози от националния експертен борд и лекторите на научни доклади присъстваха в конферентното студио, а останалите специалисти участваха дистанционно с презентации  чрез модерна виртуална платформа.

Водещата тема на конференцията тази година беше ракът на пикочните пътища. Карциномът на пикочните пътища е на четвърто място по честота при мъжете. У нас заболеваемостта е по-ниска в сравнение с останалите европейски страни, но смъртността е висока. 

Заради коронавируса много пациенти не са потърсили навреме лекарска помощ, въпреки че от месеци са с оплаквания. Доц. Марин Георгиев, уролог в Александровска болница в София обясни, че нуждаещите се от лечение са много, а лекарите изнемогват. Често ракът е силно агресивен, затова ранната диагностика е ключова. Хората от малките населени места обаче рядко стигат до модерните болници, казват специалистите 

От карцином на пикочния мехур най-често боледуват възрастни мъже, които са дългогодишни пушачи. Заболяването се открива късно, защото симптомите често съвпадат с тези на други заболявания. Но добрата новина е, че у нас вече се прилагат най-модерните терапии за лечение на заболяването.